Att göra en bricka är ett hantverk – så här går det till

Att tillverka en bricka är ett äkta hantverk! Varje produkt görs för hand, en åt gången. Tack vare engagerade och kunniga medarbetare kan vi erbjuda brickor och underlägg av högsta kvalitet.

Vi väljer material med omsorg

Faner till brickorVåra serveringsbrickor tillverkas på traditionellt sätt av björkfaner. Varje bricka har flera lager faner, som fogas samman med hjälp av lim, detta syns på den randiga kanten. De plana produkterna består ibland av björkfaner, precis som brickorna, men lika ofta av MDF-material. Såväl björkfaneren som MDF-materialet kommer från leverantörer som är certifierade och värnar om miljön och ett långsiktigt, ansvarsfullt användande av våra skogar. Detta kan du läsa mer om under rubriken miljö. Björkfaner är ett naturmaterial och precis som två björkar inte är identiska, är heller inte det faner som utvinns från dem identiskt. Skiftningar i såväl färg, som mönster skapar ett levande, vackert material. Det gör björkfaner till ett spännande material att arbeta med.

Välj ett mönster som inspirerarBricka med kaffekoppar

På fram- och baksidan av brickan eller underlägget läggs ofta någon typ av mönster, det kan vara ett papper eller ett tyg. Det är upp till varje kund att välja ett mönster på sin bricka. Självklart hjälper vi gärna till med tips och råd. Vi jobbar alltmer med att ta fram utskrifter för våra kunders räkning, det krävs tid och tålamod för att få fram den rätta känslan och nyansen i slutprodukten.

Från faner till bricka

Hur kan det vara ett hantverk att göra en bricka? I varje bricka ligger mellan fem och åtta lager faner, mellan varje faner ligger ett blad med lim. Våra medarbetare plockar ihop det faner och lim som behövs, lägger till mönster och en skyddande yta på fram- och baksida och häftar ihop. Den här lilla oansenliga bunten, läggs in i en press och med hjälp av hög värme och tryck förvandlas paketet till en bricka. I pressarna är det cirka 120 grader varmt och trycket är ca 50 bar. Det innebär att det behövs ett tryck på nästan 85 ton till en vanlig restaurangbricka. Mönster på brickorEfter pressning krävs bearbetning för att brickan ska få sin färdiga form. Brickan eller underlägget fräses för att kanterna ska bli jämna och fina. Vi fräser varje produkt för sig och brickorna får en rundad kant. Detta gör både att brickan känns skön att hålla i och att hållbarheten ökar. När brickorna är färdiga packas de och skickas ut i världen till någon förväntansfull kund. Vi har möjlighet att erbjuda unika kundförpackningar i de fall det finns önskemål om detta.